NAŠ ODGOVOR MORA BITI IZVORNI ZAVNOBiH

/Obraćanje na Svečanoj akademiji u povodu 80. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Akademija održana 23. novembra 2023. godine u Sarajevu./

Smrt fašizmu !

Pozdravljam vas u ime Saveza antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini i koristim priliku da vam čestitam dan ZAVNOBiH-a, odnosno Dan državnbosti Bosne i Hercegovine. Veliki praznik, veliki povod za svečanost, veliko naslijeđe. Ja volim u ovakvim prilikama sve češće govoriti: Nismo mi danas ovdje samo zbog 1943. godine, nismo mi ovdje zbog onih koji su stvorili ZAVNOBiH. Oni su nas okupili, ali ja mislim da smo mi ovdje, i trebamo biti ovdje, zbog nas, da se nadahnemo onim što je napravljeno 1943. godine i da se na taj način pripremimo za naše, današnje, antifašističke bitke. Jedna od ključnih bitki, koje nam predstoje, je suprotstavljanje ovima koji rušeći, zabranjujući obilježavanje ovog dana, na kraju krajeva, u Mrkonjić Gradu i Banja Luci, jer zabranom obilježavanja ZAVNOBiH-a i Dana državnosti oni upravo ruše državu.

A oni su u strahu, jer oni se boje ZAVNOBiH-a. Zato zabranjuju, jer u ZAVNOBiH-u je sve utemeljeno, sve napisano. Tamo je sve jasno rečeno u Mrkonjić Gradu, sa ona tri „ni“ i tri „i“, ali sjetimo se i one Deklaracije o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz juna 1944. godine, iz Sanskog Mosta, koja je toliko široka, sveobuhvatna, koja je zapravo građanska, koja je tad uistinu definisala Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu, a šira je od one univerzalne deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima u koju se svi diljem svijeta zaklinju. Dakle, imamo naslijeđe kojim bi se ponosile mnogo veće kulture i mnogo veći narodi od nas.

Ne stidimo se toga, ne bojmo se toga.

Oni su u strahu, jesu bahati, primitivni, ne ostvareni, na kraju krajeva i zato udaraju na temelje državnosti ove zemlje, na ovu zemlju, kroz ZAVNOBiH. Oni konstantno pričaju o izvornom Dejtonu.

Ja mislim da je naš odgovor na tu priču, izvorni ZAVNOBiH.

Tamo sve piše, ali moramo konačno svi, ujedinjeni, antifašisti Bosne i Hercegovine, prema našim vlastima, prema svima onima koji sjede u svim parlamentima, na svim izvršnim funkcijama, reći da ne želimo ovakvu Bosnu i Hercegovinu.

Hoćemo antifašističku.Bosnu i Hercegovinu.

Hoćemo da antifašizam uđe u sve strukture vlasti, da se o ZAVNOBiH-u ne priča 24 sata u 365 dana. ZAVNOBiH se u Bosni i Hercegovini mora disati 365 dana. Ako to ostvarimo onda možemo pričati da smo dosljedni sljedbenici ideje stvorene u Mrkonjić Gradu.

Zato nemamo pravo na šutnju, nemamo porvo ni na strah, nemamo pravo na nikakve ustupke prema neo fašistima koji nam ulaze u sve strukture vlasti.

Zato svi zajedno, na Platformi, koju smo donijeli ove godine, za bosanskohercegovačko antifašističko društvo 21. vijeka. Svi zajedno, bez ikakvih predrasuda jedni prema drugima. Stavimo po strani sve razlike. I Titovi partizani su imali razlika. Stavljali su ih po strani, ali su imali ideju sloibode,ideju jedinstva, ideju socijalne pravde, ideju jednakosti.

I oko toga se okupili.

Ako se mi na toj ideji i na tom iskustvu okupimo danas, Bosna i Hercegovina biće sretna, prosperitetna i jedinstvena zemlja, baš kako je zapisano u dokumentima ZAVNOBiH-a.

Smrt fašizmu !

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

ONI SU JAKI KOLIKO SMO MI TIHI