SNAGA JEDINSTVA JE NAJUBOJITIJE ORUŽJE


/Obraćanje na Kozari povodom 82. godišnjice Kozarske epopeje i 4. jula - Dana borca, 6. juli 2024. godine/

Smrt fašizmu !

Pozdravljam vas u ime Saveza antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini. Dobro je da smo i ove godine ovdje na Mrakovici, na slavnoj Kozari. Tu smo da se sjetimo i obilježimo Kozarsku epopeju iz 1942. godine, ali i nekadašnji Dan borca, 4. juli kada je Politbiro KPJ donio odluku o dizanju ustanka u Jugoslaviji. Neki kažu da nas je malo, koliko bi trebalo biti danas ovdje. Ja ne mislim da nas je malo, mislim da nas je danas ovdje dovoljno, da nas je baš tačan broj.

Evo čuli smo malo prije da je 4. jula 1941. godine u Ribnikarovoj kući u Beogradu bilo je 5-6 ljudi, u strogoj ilegali, svakog časa mogaoje neko upasti  i ubiti ih i za to biti nagrađen, jer su bili zabranjeni, ali su imali dovoljno mudrosti, dovoljno hrabrosti i dovoljno odlučnosti da pozovu narode Jugoslavije na ustanak.

I uspjeli su.

Od njih toliko 1941. godine partizanska vojska 1945. godine imala je oko 800 hiljada vojnika. Kada je neko na tom skupu, u Ribnikarovoj kući, rekao Titu: Kako ćemo dizati ustanak kad nemamo vojsku?

Tito je rekao: Imamo narod.

Onda su ga pitali: Kako ćemo, nemamo oružje?

Tito je odgovorio: Nijemci su do zuba naoružani, imaju ga oni. Otećemo ga od njih.

Pa hajdemo iz toga nešto naučiti danas. I danas je, i ova država, ali su i sve države nastale od Jugoslavije, na ovaj ili onaj način zapravo ugrožene i okupirane od neo fašističkih politika. Hajdemo mi donijeti odluku, odluku da mi danas u ovovremenim uslovima dižemo ustanak.

Ne trebaju nam više puške, ima mnogo drugih sredstava kojima se možemo suprotstaviti neo fašizmu. Nije dovoljno da kažemo mi smo antifašisti i da položimo cvijeće i da kritikujemo kako je sve loše i kako tamo to neko drugi treba da uradi i popravi.

Mi to treba da uradimo. Od mjesne zajednice, od svoje zgrade, od mahale, od sela pa do države i udruženi zajedno, ovih 6-7, koliko je već nastalo država od Jugoslavije, jer baštinimo zajedničko antifašističko naslijeđe. Naša je i Kozara, i Sutjeska, i Drvar, i Neretva, ali i Kadinjača i sve što je bilo od Triglava do Đevđelije, jer svi mi to naslijeđe, i pojedinačno, ali zajedno baštinimo. Ne može se antifašistički pokret dijeliti na slovenački, hrvatski, srpski, bošnjački, crnogorski, makedonski i tako dalje. Antifašizam je iznad toga, kao što je bio i 1941. godine, ali hajdemo biti pošteni prema sebi i priznati da neki naši, drugarice i drugovi, koji se izjašnjavaju kao antifašisti, koji su organizovani u određena antifašistička udruženja, ne progovaraju ni riječi kada se u njihovim sredinama vrši revizija Drugog svjetskog rata i kada se ono što smo godinama zvali domaći izdajnici proglašava antifašistima i kada se izjednačavaju sa Titovim partizanima i njihovi lideri sa Titom.

Mi nemamo pravo, ako jesmo baštinici onog što je začeto 4. jula 1941. godine u Beogradu, u Ribnikarovoj kući, da o tome šutimo. Kada je to u pitanju moramo i naše redove pročistiti, a onda se snažno suprotstaviti onima koji kreiraju takve politike u našoj državi i našim državama i odlučno krenuti protiv toga.

Nema od samo riječi ništa. Evo čuli smo početak Proglasa iz 1941. godine. On i danas vrijedi. Suprotstavimo se, snaga riječi, snaga naših akcija, može biti ubojitija od pušaka, ako smo jedinstveni. Snaga jedinstva je najubojitije oružje, može da bude ubojitije od onih pušaka iz 1941. godine. Kad to postignemo onda će nas ovdje biti hiljade. Kada mi koji stojimo na čelu određenih udruženja odlučimo da sve razlike koje nam nameću, a koje u suštini nemamo potisnemo u stranu i okupimo se oko izvorne, najčistije ideje antifašizma i svima u brk kažemo, bez obzira na kojoj poziciji ko bio, od Predsjedništva države do Savjeta mjesne zajednice: Ti djeluješ sa fašističkih pozicija, ne prihvatamo da moje djete ide u školu koja nosi naziv nekog zločinca, ne prihvatam da u mom gradu postoje takve, takve i takve ulice.

Neće biti lako i neće se oidmah sve promijeniti, ali mi moramo tako početi. Ne možemo čekati da samo neko sa vrha Saveza govori.

Svi.

Biće „žrtava“.

Biće teško.

Drugi su zalagali živote. Oni čije ideje i djelo slijedimo, u slobodu, u antifašizam na prostoru Jugoslavije, uložili su živote. Otkud onda nama poravo na nespremnost da založimo neke male, sitne benefite koje nam ovi bacaju onako kao psima kosti. Kozara, ovo mjesto, žrtve Kozare nas obavezuju da odavde ne možemo otići nespremni da govorimo. Kozara nas obavezuje na jedinstvo, na snažno djelovanje, na akciju i na ovovremeni 4. juli.

Krajnje je vrijeme. Inače neće nas biti.

Smrt fašizmu !


 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Razmišljam: Da li je do mene ili do njih

I TAKO PEDESET GODINA

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA