PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

Pročitah izjavu zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, izvjesnog Jasmina Šaljića iz  Stranke za BiH, datu na sjednici Skupštine u kojoj kaže da ga petokraka asocira na četničku armiju.

Odmah se sjetih objave gradonačelnika Mostara, takođe izvjesnog Marija Kordića koji napisa nakon obilježavanja godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu: „Gradimo #Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija“.

Istovremeno facebock stranica, na kojoj se administratori kriju iza imena „Antifašisti BiH - Антифашисти БиХ“, nedavno piše: „Svake godine na obilježavanju Igmanskog marša u organizaciji SABNORBiH ista priča. Načičkane zastave BiH i Federacije BiH, kao da su se partizani borili pod tim zastavama i pod njima prelazili Igman. Pored monarhističkih ljiljana nađe se i pokoji monarhistički crnogorski orao, kao da su nam partizani ginuli za monarhiju.

Nije to nikakav antifašizam, to je nacionalizam, jer se zna šta su simboli antifašističke borbe. Partizanski heroji se danas okreću u grobu kada vide u kakve svrhe se zloupotrebljava njihova borba.

Danas se nažalost tekovine NOB brutalno zloupotrebljavaju u nacionalističke svrhe!“

U isti kontekst valja staviti i nedavni tekst koji je objavila Jabuka tv, a prenio Čapljinski portal pod naslovom „Spomenici partizanima i dalje stoje u Čapljini i Širokom Brijegu“ dana 8. februara 2024. godine. Tamo između ostalog, kao afirmativan dio napisa, stoji: „Njemački vojnici došavši u Čapljinu dokopali su se željezničke pruge i pobjegli prema Sarajevu i dalje prema Mađarskoj dok je domaće hrvatsko stanovništo ostalo braniti grad. Velike borbe vođene su kod starog mosta u Čapljini, gdje je hrvatsko stanovništvo uspjelo uništiti tri partizanska tenka.“

Ovi i ovakvi napisi i izjave nisu incidentne pojave nego praksa koja uzima maha i postaje, za mnoge, pravilo ponašanja. Ako tome dodamo, kako je desnica ojačala u Evropi da se i tamo 9. maj više ne obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom nego kao Dan Evrope jasno je onda zašto 6. april u Sarajevu nije dan oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu nego Dan Sarajeva ili zašto se kod obilježavanja 25. novembra skoro isključivo govori o Danu državnosti, a ZAVNOBiH se onako usput, gotovo stidljivo, pomene. Ako je tako u glavnom gradu, u centru države, onda je po logici stvari, dole, kako to volimo reći, na terenu višestruko gore i onda je jasno zašto se postrojavaju četnici, zašto se veliča izdajnička i zločinačka uloga NDH i ustaša, zašto hodamo ulicama ratnih zločinaca i šaljemo djecu u škole sa imenom tih istih zločinaca.

Gore pomenuti, uglavnom, na ovakve pojave ne reaguju, jer oni i jesu saučesnici u kreiranju tog zla danas. Šute i njihove stranke, šute i njihovi stranački prvaci, svi šute.

Normalno, svi su saglasni, a ove junoše samo ispituju teren do koje granice se može ići.

Ukratko, svi su saučesnici kreiranja neofašističkog ambijenta u državi kojim će lakše razgraditi suštinsko biće Bosne i Hercegovine i tako je podijeliti. Udar na antifašizam i antifašističko naslijeđe i njegove simbole je smišljen. Svjesni su oni da je upravo to najsnažnija koheziona sila jedinstva zemlje. Udari u narednom periodu biće sve snažniji i otvoreniji. Na njih moramo biti spremni. Znaju oni da su antifašisti BiH, sa zvijezdom petokrakom na čelu ili reveru, u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine obnovili državnost BiH, a sve to par dana kasnije AVNOJ u Jajcu potvrdio i dao BiH međunarodni legimitet, što je bilo presudno za raspisivanje referenduma 1992. godine kada su se velikom većinom građani opredjelili za samostalan put BiH.

Znaju oni da bez te petokrake, koja im danas toliko smeta, ne bi bilo moderne BiH, te zato i nastoje napraviti reviziju istorije i oteti narodima BiH ono sa čime bi se ponosile i mnogo veće zemlje i mnogo brojniji narodi.

Svjesni ovih pojava i načina rastakanja države, a opredjeljujući se za stvaranje tolerantnog i uključivog društva lišenog ekstremizama, nacionalizama, mržnje i netolerancije, društva koje će biti na ponos svima koji su se žrtvovali za te vrijednosti, te društva koje će se uvijek naći na ispravnoj strani historije, društva antifašizma za 21. vijek SABNOR BIH, nakon jednogodišnjih javnih tribina, u ime starih i mladih antifašista i boraca za slobodu, svih generacija čestitih Bosanaca i Hercegovaca ponosno je na Izvještajno-izbornoj skupštini juna 2023. godine donio Platformu za antifašističko bh društvo u 21. stoljeću.

Realizirajući postavljene ciljeve u Platformi, Upravni odbor SABNOR BiH utvrdio je prijedlog Operativnih zadataka za realizaciju postavljenih ciljeva. Ti zadaci, između ostalih, su:

-      Uputiti javni poziv svim organizacijama, savezima, udruženjima, grupama i pojedincima koji baštine antifašističko naslijeđe u svojim programima i aktivnostima za zajedničko djelovanje i stvaranje svenarodnog antifašističkog fronta BiH,

-      Uputiti poziv intelektualcima, kulturnim i javnim radnicima za snažnije uključivanje u antifašistički front kako bi on i na taj način bio ojačan i intelektualno osnažen,

-      Uputiti poziv svim lokalnim zajednicama da donesu odluke o uklanjanju iz javnog prostora (nazivi ulica, škola i drugih javnih objekata) svih neprimjerenih naziva,

-      Uputiti zahtjev svim ministarstvima obrazovanja da iznađu način za predstavljanje, učenicima i studentima, antifašističkog naslijeđa Bosne i Hercegovine i njegove uloge u obnovi državnosti BiH,

-      Uputiti apel političkim strankama i partijama da u svoje programe uvrste baštinjenje antifašističkog naslijeđa BiH, te ih pozvati da se jasno odrede naspram tog naslijeđa,

-      Uputiti zahtjev javnim rtv servisima da u svoje programske šeme uvrste emisije koje će slušaocima i gledaocima približiti istorijske činjenice o antifašističkom naslijeđu BiH i važnosti njegovog baštinjenja u kontekstu obnove državnosti BiH i očuvanja države i njenog razvoja na principima modernog Evropskog društva,

-      Uputiti zahtjev Parlamentu BiH za održavanjem tematske sjednice o antifašizmu, za koju može biti podloga naša Platforma, a koja bi mogla rezultirati zajedničkom Deklaracijom o antifašizmu,

-      Održati savjetovanje sa rukovodstvima udruženja i saveza antifašista i boraca NOR-a sa ciljem ujednačavanja razumjevanja antifašizma i fašizma danas i načina provođenja antifašističkih aktivnosti i manifestacija,

-      Sazvati Sabor svih antifašista BiH na kojem bi pokazali jedinstvo, snagu i poslali jasne poruke kakvo bh društvo želimo.

Ukratko, moramo reći da u modernoj BiH nema mjesta za djelovanje udruženja i organizacija, političkih stranaka i drugih subjekata koje baštine fašizam, moramo reći, svi zajedno, da želimo bh društvo koje će biti tolerantno, koje će uvažavati sve naše razlike, ali i koje će se ponositi skladom različitosti, da želimo društvo koje će baštiniti prošlost, ali biti zagledano u budućnost, društvo jednako dobro i prosperitetno za sve nas.

Ali da bi u tome uspjeli moramo iz javnog prostora i iz mjesta gdje se odlučuje odstraniti i ljude i ideje sa početka ovog teksta.

Do tada, pođimo od sebe lično i sebi iskreno recimo da li baštinimo antifašističko naslijeđe ili ne. Poslije toga mi koji kažemo „da“ lako ćemo se prepoznati i krenuti u akciju, a neka akcija krene od naprijed pomenutih zadataka. Drugi, treći i ini korak doći će sami, a tada, tada će Bosna i Hercegovina izgledati mnogo drugačije i biti bliža onoj u kojoj želimo radosni i sretni živjeti.

Pa napravimo taj prvi korak !

 

  

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

ONI SU JAKI KOLIKO SMO MI TIHI