VRIJEME JE ZA NOVE SNOVE I NOVE USPJEHE

Prošle su 64 godine od prvog izdanja knjige „Bataljon u okupiranom gradu“ Mensura Seferovića. Druga je to knjiga hronike o turbulentnim vremenima i događajima u okupiranom Mostaru u Drugom svjetskom ratu, ali i o doprinosu Mostara slobodi nakon četverogodišnjeg organizovanog otpora, kako u gradu, tako i na ratištima širom Jugoslavije. Autentično je to svjedočanstvo o herojstvu grada i njegovih stanovnika. Kada je te, danas daleke, 1958. godine iz štampe izašlo prvo izdanje ove knjige bio je to svojevrsni spomenik jednom gradu, koji je slobodi darovao svakog osmog stanovnika, bila je to oda mladosti Mostara koja je sa pjesmom ginula pjevajući slobodi, bilo je to otkidanje od zaborava brojnih ratnih anegdota, doživljaja, ali i požrtvovanja malih, običnih, anonimnih ljudi, bila je to poema o herojstvu žena grada, bila je to hronika o gradu koju je valjalo sačuvati.

I sa ponosom je čuvana.

A onda su došla nevremena devedesetih kada na političku scenu izlaze brojni sljedbenici ideja poraženih 1945. godine. Onda su došla nevremena u kojima nije bilo „pametno“ pominjati antifašistički otpor grada fašističkoj okupaciji, onda su došla nevremena u kojima je učinjena i čini se totalna revizija istorije. Istina je postala laž, a laž dignuta na pijedestal. U takvom društvenom okruženju počelo je odgajanje novih generacija. Puno je njih odraslo i odgojeno na revidiranoj istoriji u kojoj se uči da su četnici prvi gerilci-antifašisti u porobljenoj Evropi, da su ustaše Hrvatski vojnici koji su se borili za svoj narod i svoju državu, a da je Handžar divizija spasila Muslimane Bosne i Hercegovine i obezbijedila im fizički opstanak i tako dalje, i tako dalje...

Uz tumačenje naprijed navedenog obavezno se Titovi partizani predstavljaju kao zločinci koji su počinili brojna zlodjela, čak i genocid, kako su bezbožnici i šta sve ne.

Sa lažima se ne polemizira, lažima se suprotstavljaju argumenti, a knjiga „Bataljon u okupiranom gradu“ snažan je argument istine o događajima iz perioda 1941 do 1945. godine u Mostaru.

Zato ovu knjigu izdajemo.

Namjenili smo je, prvenstveno, mladim ljudima kojima je u školskom sistemu uskraćena istina o antifašističkoj borbi Mostara, kojom bi se ponosili i mnogo veći gradovi. Naša je želja da ova knjiga, koja svjedoči o herojstvu grada i njegove mladosti u teškim vremenima, bude inspiracija današnjoj mladosti koja će ih pokrenuti u njihove borbe za bolji život, pravednije i slobodnije društvo, te društvo jednakih mogućnosti za sve.

O tome je sanjala i ona mladost i uspjela.

Vrijeme je za nove snove i nove uspjehe.

Ova knjiga nudi nadahnuće za to.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

ONI SU JAKI KOLIKO SMO MI TIHI