SAVLADAJ STRAH ZBOG BUDUĆNOSTI SVOJE DJECE


Dana, 9. marta 2022. godine, nešto iza 13,00 sati davao sam izjavu za Federalnu televiziju na Partizanskom spomen groblju. Snimali smo ispred vodenih orgulja. Bili su, osim mene, prisutni, urednica emisije za koju smo pravili prilog, snimatelj i tonac. Negdje na pola snimanja bahato, primitivno i krajnje drsko u kadar su upala trojica mladića, prethodno odgurnuvši urednicu i sve nas verbalno vrijeđajući. U odlasku su dobacivali: Tito je mrtav.

Bili su, u već odavno prepoznatljivim, crnim duksevima sa kapuljačama. Pripadnici su one iste neonacističke grupe mladih koji se lažno predstavljaju navijačima. To su oni isti koji imaju svoj klub odmah preko puta Partizanskog spomen groblja i koji ga godinama devastiraju. To su oni isti što su u kasne noćne sate upali u naselje Donja Mahala i uznemiravali građane, te pričinili značajnu materijalnu štetu. To su isti oni što naprave ili u njima učestvuju i brojne druge ispade u gradu.

Ova trojica očito su bila izvidnica koja je trebala da nas isprovocira kako bi se ostali priključili i obračunali sa "komunjarama", kako vole nazvati sve posjetioce ovog Nacionalnog spomenika BiH.

Nismo nasjeli na provokaciju i sve je dobro završilo.

Za sada.

Poznato je da u svojim pohodima nose bejzbol palice, razne motke, boksere i slično. U nekim rušilačkim pohodima iz pozadine, iz mraka, znali su se čuti i rafali iz automatskog oružja.

O razbijenim glavama, zapaljenim i oštećenim automobilima, o kamenovanju autobusa, bacanju topovskih udara u grupe antifašista koji posjećuju Partizansko spomen groblje, o kontinuiranim rušilačkim pohodima na taj biser spomeničkog graditeljstva već je sve rečeno.

Mnoge od navedenih aktivnosti dešavale su se pred očima policije, čak njihovih specijalnih jedinica.

Nikad niko nije sankcionisan, a objašnjenje je da to rade maloljetni huligani.

Nakon današnjeg događaja, koji je, da nismo shvatili o čemu se radi, mogao ko zna kako završiti u mislima se roji nekoliko pitanja:

- ŠTA JE, GRADONAČELNIČE, SA VIDEO NADZOROM KOJI NEDAVNO OBEĆASTE I ZA PARTIZANSKO SPOMEN GROBLJE?

- DO KADA ĆE, GRADONAČELNIČE, OVO VELELEPNO ZDANJE SLUŽIUTI KAO NELEGALNI PARGING BAHATIM VOZAČIMA KOJI GA I NA TAJ NAČIN SKRNAVE?

- ZAŠTO KLUPSKI PROSTOR OVE GRUPE, KOJA SE PREDSTAVLJA KAO NAVIJAČKA, A U SUŠTINI JE PO SVOM DJELOVANJU KLASIČNA NEONACISTIČKA GRUPA , VEĆ ODAVNO NIJE ZATVOREN?

- KOME ODGOVARA ILI BOLJE REĆI KO ŠTITI GODINAMA OVU GRUPU MLADIH LJUDI?

Danas policiju nismo zvali, jer iz iskustva znamo da od toga nema ništa. Desetljećima crne kapuljače orgijaju na Partizanskom spomen groblju, ali i u gradu, a i dalje je istraga u tijeku.

Ostaje otvoreno pitanje: Šta činiti dalje?

Mi ćemo odlaziti na Partizansko spomen groblje i ubuduće, a i oni će se ponašati isto, jer vlast ne poduzima ništa ozbiljno.

Razmišljam, hipotetički, o mogućem dešavanju prilikom neke naredne posjete. Šta bi moglo da se desi ako se i posjetioci Partizanskog spomen groblja „naoružaju“ istim sredstvima kojima su godinama napadani. Šta bi moglo da se desi ako se na nasilje odgovori nasiljem, a izgovor je samoodbrana.

Da li bi u toj situaciji policija reagovala ili, kao obično, bila na „tribinama“.

Bolje da ne pišem o mogućem crnom scenariju. Razmislimo o uzrocima ovakvog ponašanja i potrebi preventivnog djelovanja. Kad dođe do policije stvari su se već izmakle kontroli.

Dakle, ko je kriv za zapuštenost brojnih generacija mladih ljudi koje su odgojene na revidiranoj istoriji, na veličanju zločina i zločinaca, na mržnji i strahu?

Kriva je politika koja kreira takve narative sa ciljem održanja na vlasti i enormnog bogaćenja lidera tih politika.

Drugi krivac je obrazovni sistem, koji su ove politike stvorile, kako bi pripremale svoje jurišnike za neke nove bitke, istovremeno ne mareći za nivo znanja koji se daje u obrazovnom procesu.

Kako izaći iz ovog začaranog i zatvorenog kruga stvorenog, ne za izgradnju države, nego za njenu pljačku i u konačnici njeno rušenje.

Sve to jeste izdaja naroda i izdaja države.

Kada se desi, istorija nas tomu uči, da nosioci vlasti izdaju državu narod ima pravo da je brani svim legalnim sredstvima.

Obzirom da je ovo kod nas otišlo predaleko, a i ne vidi se nikakav tračak svjetla negdje daleko ispred nas, čini se da je zadnji čas da se narod oglasi.

U ovakvoj situaciji jedino ispravno oglašavanje naroda je putem revolucije.

Dakle, narode, ako hoćeš pravednije društvo, ako hoćeš poštenije društvo, društvo jednakih šansi za sve diži REVOLUCIJU.

Naravno, ovovremena revolucija nije oružana, nije nasilna. Naša revolucija mora pokazati snagu i odlučnost naroda koji se ne boji, koji ne mrzi, ali i naroda koji hoće da radi i živi od svog rada.

Da bi to uspjeli moramo se svi, pojedinačno ali i kao kolektiviteti, suočiti sa vlastitom prošlošću. Naučiti lekcije iz prošlosti, kako bliže tako i dalje i zagledati se u budućnost, zajedničku budućnost. Naša revolucija je akcija za izgradnju i stvaranje boljeg života za sve građane Bosne i Hercegovine.

Zato u akciju, odmah, REVOLUCIJA te čeka.

Ne boj se.

Savladaj strah zbog budućnosti svoje djece.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

ONI SU JAKI KOLIKO SMO MI TIHI