KOGA SU ZMIJE KLALE I GUŠTERA SE BOJI

 


Nedavno je Partizansko spomen groblje u Mostaru ponovo bilo predmet sramnog ataka i ispisivanja nacističkih i fašističkih simbola, te poruka mržnje. Po prvi put u posljednjih 30 godina Gradska uprava Mostara je odmah reagovala i osudila ovaj čin i podizela mjere da se grafiti uklone.  Tim povodom gradonačelnik Kordić je izjavio:

"Povodom najnovijeg vandalskog čina na Partizanskom spomen-obilježju, nacionalnom spomeniku BiH, Ured gradonačelnika Grada Mostara upućuje riječi osude ispisivanja grafita neprimjerenog sadržaja. Osuđujemo sve pokušaje pojedinaca ili organiziranih skupina čije djelovanje dovodi do narušavanja javnog reda i mira, skrnavljenja nacionalnog spomen-obilježja, ali i pokušaja stavljanja Mostara u negativan kontekst kada je riječ o očuvanju spomeničke baštine te mogućeg pokušaja podizanja nacionalnih tenzija".

"Gradske komunalne službe su promptno reagirale i već su uklonile, odnosno prebojile neprimjerene grafite na ulazu u Partizansko spomen-obilježje. Ovim putem želimo poslati i jasnu poruku da se ovakve stvari neće tolerirati i ne trebaju se događati, a ko god ih činio i iz kojih god pobuda, neće postići svoj cilj. Napominjemo također kako će Grad Mostar u idućem razdoblju učiniti dodatne aktivnosti na zaštiti i valorizaciji Partizanskog spomen-obilježja. U tu svrhu u budžetu su osigurana sredstva kako za održavanje tako i za sistem videonadzora na prostoru grada, a što će podići nivo sigurnosti i prevenirati ovakve vandalske ispade".

Osuđujući ovaj nedavni ponovni vandalski čin skrnavljenja Partizanskog spomen groblja u Mostaru, gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavio je kako će ovaj spomenik biti uređen na ljeto ove godine, zajedno sa cijelim lokalitetom Trimuše na kojem se i nalazi.

Prema najavama gradonačelnika Kordića, na lokalitetu Trimuše će u narednom periodu biti implementirano niz aktivnosti kako bi to područje postalo mjesto za odmor i rekreaciju. On tim povodom kaže:

„Što se tiče revitalizacije čitavog područja Trimuše, u sklopu kojega je i Partizansko groblje, odnosno spomen-obilježje, mi već duže vremena sa britanskom ambasadom i razgovaramo i ovim putem bih se htio zahvaliti što su se uključili u rješenje tog problema. Naime, Trimuša, zajedno sa tim područjem, trebala bi postati jedno lijepo zeleno izletište grada Mostara, revitalizacija trim-staza, ugradnja dodatnih uređaja za vježbanje na otvorenom. Čak smo razmišljali i o jednoj otvorenoj sceni, na kojoj bi se održavala kulturna događanja u gradu Mostaru, tako da imamo velike planove. Projekt idejnog rješenja je već gotov, prezentirano je britanskoj ambasadi, prezentirano je i udrugama i javnosti, napravili smo jednu mini javnu raspravu. Svi su zadovoljni rješenjem. Mislim da ćemo negdje u trećem mjesecu početi sa konkretnim aktivnostima, čišćenju i pospremanju cijelog tog dijela, i očekujem do kraja ljeta da ćemo imati to područje za građane grada Mostara u punoj funkciji.

Sve lijepo zvuči i izgleda obećavajuće. Međutim, postoji u Hercegovini jedna drevna izreka koja glasi: „Koga su zmije klale i guštera se boji“.

Šta hoću da kažem?

Naime, za svaku je pohvalu i obećavajuća brza osuda i reakcija gradonačelnika nakon posljednjeg skrnavljenja Partizanskog spomen groblja, ali podsjećamo i gradonačelnika i izvršioce njegovog naloga da se skrnavljenje ne popravlja novim skrnavljenjem. I danas je, nakon te intervencije, Partizansko spomen groblje  oskrnavljeno. Prefarbavanje kamenog zida, koji ima važno simboličko značenje, bijelim jupolom jeste sakrilo sramne grafite, ali i dalje je neprimjereno. To je moglo biti rješenje za dan-dva dok se ne pripreme sredstva za pranje kamenog zida, što nije nikakav veliki zahvat. Već je to rađeno na istim tim zidovima, ne tako davno.

Po daljnjem toku dešavanja stiče se dojam da se ova intervencija smatra adekvatnom.

U dodatnoj slavodobitnoj izjavi kako će se taj prostor vrlo brzo  staviti u punu funkciju dase isčitati, samo drugačije upakovana, poratna inicijativa dijela lokalnih političara o prenamjeni Partizanskog spomen groblja.

Podsjećam gradonačelnika da Partizansko spomen groblje kao Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine niko, baš niko, ne smije dirati, dograđivati, prenamjenjivati izvan onog gabarita, izgleda i namjene zbog čega i jeste proglašen Nacionalnim spomenikom. Postoji odgovarajući zakon koji to reguliše.

Slijedeće, nikada Partizansko spomen groblje nije bilo dio kompleksa Trimuše, kako gradonačelnik naziva trim stazu koja se nalazi na drugoj strani istog brijega. To su dvije odvojene cjeline i danas monumentalni spomenik, remek dijelo spomeničke baštine svoditi u okvir trim staze jeste, takođe, skrnavljenje ovog vrijednog umjetničkog djela.

I samo korištenje izraza „partizansko obilježje“ ili „spomen obilježje“ jeste skrnavljenje ovog spomenika, tim više što postoji službeni naziv pod kojim je taj spomenik proglašen Nacionalnim spomenikom BiH. Međutim, ima nas koji pamtimo idejni projekat svojevremeno lansiran da se na mjestu gdje jesu kosturnice i gdje se polaže cvijeće ostavi spomen obilježje, a ostali dio prenamjeni i napravi velika ljetna pozornica. Prije dvadesetak godina to nije prošlo, ali iz gradonačelnikovih izjava danas čitamo stari rukopis.

Neće proći ni danas.

Kaže gospodin Kordić da su urađeni projekti, obezbjeđena sredstva, te da je bila neka  javna rasprava.

Znam da antifašistička udruženja nisu konsultovana, a zahvaljujući njima, ovaj spomenik i jeste Nacionalni spomenik BiH.

Uvjeren sam da je ovo pokušaj realizacije starih ideja na novi način.

Uvjeren sam, takođe, da će antifašisti Mostara, Bosne i Hercegovine, ali i svi njihovi prijatelji iz drugih država braniti ovo remek djelo graditeljstva svim legalnim sredstvima.

Tamo je pokopana i obilježena časna mladost Mostara, i niko, bez obzira kojoj ideologiji ili svjetonazoru pripadao, nema pravo skrnaviti uspomenu na njih.

Zato, gradonačelniče Kordić, ne dirajte u partizansko groblje, kao što ne biste dirali ni u groblje vaših predaka, jer potomci onih što nas „gledaju“ sa Partizanskog spomen groblja i danas hodaju ulicama Mostara.

Ako sam pogrešno razumio neke izjave bez zadrške se izvinem, ali projekat Bogdana Bogdanovića postoji, kao i neke naknade sugestije za dodatne sadržaje. To je dozvoljeno. Sve drugo je protuzakonito i skrnavljenje je jednako onim iscrtanim obilježjima koje ste dali prefarbati.

Vaš slijedeći potez jasno će nam pokazati da li ste, ili ne, sljedbenik ideja Vaših prethodnika.

Do tada valja biti strpljiv.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

ONI SU JAKI KOLIKO SMO MI TIHI