ZLO JE ZLO, KO GOD GA ČINIO

 


/Obraćanje na svečanosti SABNOR-a Kantona Sarajevo u povodu 80. godišnjice ustanka/


Smrt fašizmu!

Pozdravljam vas u ime Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine. Izražavam zadovoljstvo što smo se danas, ovdje u Ilijašu, okupili da odamo dužnu poštu ustanicima iz 1941. godine. Ali nismo tu da bi samo govorili o tome šta su oni napravili. Učimo od ustanika iz 1941. godine. Nije njih niko organizovao, u smislu neke države i tako dalje.

Bila je ideja slobode, bila je ideja socijalne pravde, bila je ideja jednakosti i ravnopravnosti svih i odgovor na poziv Politbiroa Komunističke partije Jugoslavije da se ide u oružanu borbu za slobodu kućnog praga, svog mjesta, Republike, pa onda ondašnje države.

Svi za sve, jedinstveno.

E to moramo naučiti danas. Nismo mi ovdje da bi živjeli u 1941. godini. Ovdje smo da se nadahnemo 1941. godinom. One bitke su dobivene, onda je izvojevana sloboda, došla je i socijalna pravda, bilo je i jednakosti i ravnopravnosti, ali ja sam sebe pitam, pa i sve nas, imamo li danas sve to na svakom pedlju, jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine. Siguran sam da nemamo. Zato učimo od ustanika iz 1941. godine, od tog polupismenog seljaka, radnika, građanina Bosne i Hercegovine koji je krenuo za boljim, okupimo se oko istih ideja i krenimo u naše antifašističke borbe. Titove antifašističke borbe su dobivene, one su u istoriji. Ne možemo mi u 2021. godini, osamdeset godina kasnije živjeti bitke Titovih partizana. Crpimo iz njih snagu, ali bijmo naše bitke protiv današnjih fašista.

A ko su oni?

Nacionalisti svih boja.Nema naših i njihovih nacionalista, nema većih i manjih nacionalista, svi su isti, jer svi su zlo. Dokle god vagamo zlo apotekarskom vagom, pa je naše nešto manje, nema napretka. U borbu protiv nacionalizma i svih drugih fobija koje uništavaju ovu zemlju.

Prepoznajmo fašiste danas. Ušli su nam u sve pore društva, od Predsjedništva države do brojnih mjesnih zajednica. Prepoznajmo ih, njima se suprotstavimo na ideji ustanika 1941. godine i biće sretna Bosna i Hercegovina, biće jedinstvena, bićemo ravnopravni, bićemo slobodni u punom kapacitetu te riječi. Ako to ispoštujemo, ako se prestanemo bojati njih, samo zato što su neki od njih na vlasti, nema napretka. Bojali su se i oni 1941. godine, ali su ipak išli. Samo se lud čovjek ne boji, ali ideja ih je nosila.

Imamo ideju, okupimo se i naprijed u našu antifašističku borbu do konačne, potpune slobode i jedinstvene Bosne i Hercegovine.

Smrt fašizmu!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

ONI SU JAKI KOLIKO SMO MI TIHI