SVI U ANTIFAŠISTIČKI FRONT!

Društvo koje živimo, željeli mi to prihvatiti ili ne, ima sve odlike fašističkog društva. Takvo društvo kontinuirano razvija svoje mehanizme i jača osnovu i ideološke temelje na kojima počiva. Oslanja se na principe izvornog fašizma, ali u primjeni razvija moderne metode i tehnike. Obzirom da su nosioci i kreatori takvog društva istovremeno nosioci i kreatori vlasti otpor je teži, komplikovaniji i često sa značajnim odricanjima. Zato je od posebne važnosti naučiti šta jesu moderni oblici fašizma, te spoznati šta sve jeste danas antifašizam kao odgovor na fašizam i neofašizam u našem društvu.

Gdje je tu onda antifašizam i kakva je njegova uloga u današnjem društvu?

Nedavno za DW predsjednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević kaže: „Savremeni fašizam bi se mogao definisati kao napad na drugog i drugačijeg, a izražava se kroz uskraćivanje njihovih prava. Kolaboracija je šutnja na to.

Antifašizam je danas u ilegali, kao što je bio i od 1941. do 1945. Svuda oko nas su minska polja fašizma, neonacizma, netolerancije i netrpeljivosti prema drugima.

A povjesničar Milovan Pisari, takođe, za DW kaže: „U Evropi se fašizam vraća kao državna ideologija, ne u smislu crnih košulja i ratova, ali se vraća u svojoj suštini. Ako hoćemo shvatiti gdje je fašizam danas, trebali bi zaboraviti šta smo učili u školama, analizirati mehanizme kako je fašizam došao na vlast i na temelju toga vidjeti koje su sličnosti, pa ćemo vidjeti da su nekadašnje politike prema Židovima vrlo slične onim politikama koje se primjenjuju prema migrantima danas".

U tom kontekstu jako je bitno danas odgovoriti na pitanje:

Je li danas antifašizam aktuelan? ili

Šta danas jeste antifašizam?

„Tradicija našeg antifašizma je tradicija autentičnog antifašističkog otpora, klasne borbe, emancipacije žena i internacionalizma. Zbog toga se naslijeđe antifašizma danas ne smije svoditi na fetišizaciju hrabre partizanske borbe uz pažljivo pročišćavanje od sadržaja socijalističke revolucije. NOB je neprihvatljivo svoditi samo na sukob raznih fašističkih formacija i partizana. Promatrajmo ga u kontekstu emancipatorske radničke, odnosno klasne, borbe. U tome je potencijal antifašizma, koji bi i danas mogao okupiti lijeve napredne inicijative u borbi za jedno pravednije društvo.

Shvatimo li fašistički pokret dvadesetog stoljeća, njegovu genezu i funkciju kao odgovor na krizu reprodukcije kapitalističkog sistema u osnovi kojeg je uvijek riječ o napadima na izborena prava što mu stoje na putu, antifašizam se pojavljuje u formi široke fronte kao otpor na takve reakcionarne politike. U tom smislu, antifašizam mora biti proizvodnja znanja o tom “reakcionarnom odgovoru”, odnosno o društveno-ekonomskim mehanizmima kojima je uslovljen, ali i promišljanje alternativa koje bi postojeći politički sistem mogle nadići, kao i praksa umrežavanja i omasovljavanja pokreta – stvaranja fronte.

Antifašizam kao proizvodnja znanja je i politika pamćenja, otpor spomenutom revizionističkom čišćenju povijesnog antifašizma od emancipatornog sadržaja i dosljedne borbe za ekonomsku i političku jednakost, ali i istraživanje sistemskih uslova mogućnosti pojavljivanja fašizma, odnosno njegove političke ekonomije i društvenog sadržaja.“

Ukratko, šta je onda danas antifašizam?

Ja bih rekao ovako:

Antifašizam danas je borba za ravnopravnost, jednakost, te svima dostupno zdravstvo i školstvo,

Antifašizam je borba za radnička prava i očuvanje radnih mjesta,

Antifašizam je borba za jednakost i ravnopravnost svih na svakom pedlju države,

Antifašizam je borba za ostvarenje svih ljudskih prava za sve,

Antifašizam je borba protiv svih oblika nasilja,

Antifašizam je borba protiv svih oblika korupcije i nepotizma,

Antifašizam je borba za potpunu rodnu ravnopravnost,

Antifašizam je razvijanje ekološke svijesti kod građana,

Antifašizam je izgradnja društva jednakih mogućnosti za sve,

Antifašizam je borba za društvo socijalne pravde, solidarnosti i uzajamne pomoći,

Antifašizam je izgradnja istinskog demokratskog društva,

Antifašizam je poštovanje svih različitosti i opredjeljenja koja ne ugrožavaju drugog,

Antifašizam je poštovanje prošlosti, učenje iz nje i na tom iskustvu izgradnja budućnosti,

Antifašizam je borba protiv svih oblika izrabljivanja pojedinaca ili određenih grupa od drugih pojedinaca ili grupa,

Antifašizam je izgradnja društva koje nudi nadu,

Antifašizam je razvijanje ljubavi prema domovini,

Antifašizam je borba protiv svih oblika revizionizma prošlosti,

Antifašizam je izgradnja društva političke i ekonomske jednakosti,

Antifašizam je kontinuirana briga o građanima treće dobi i jačanje penzionog fonda,

Antifašizam je poštovanje čaršijskog reda na kojem su odgojene brojne generacije ove zemlje.

Antifašizam je i mnogo toga još. Osvijestimo to i u cilju bolje i sretnije budućnosti svih nas, okupimo se u jedinstven opštenarodni antifašistički front. Okupimo se oko onih pitanja oko kojih imamo konsenzus. Riješimo to svi zajedno šireći krug pitanja i postižući dogovorom konsenzus oko novih. Neka početna osnova bude naša potreba za demokratskim društvom u kojem su svima na svakom pedlju države zagarantovani sloboda, jednakost i ravnopravnost, te socijalna pravda.

Poslije će se mnoge stvari same od sebe kao posljedica riješiti.

Ukratko: Svi u antifašistički front.

 

Primjedbe

  1. Odgovori
    1. kako i gdje se pridružiti? ranije sam znao, a sad...

      Izbriši
  2. U skoro svim općinama postoji udruženje antifašista. Dovoljno je da im se javite. Gdje živite? Dobijete kontakt.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

ONI SU JAKI KOLIKO SMO MI TIHI