KAD NEKO U ZAGREBU PUSTI VJETAR U MOSTARU ZASMRDI


U subotu, 8. avgusta 2020. godine nešto prije 8,00 sati stanovnici Mostara koji žive istočno od Bulevara Narodne Revolucije pomislili su da se na neki čudan način ponavlja 9. maj 1993. godine. Najprije se u daljini čuo rafal, a onda je vrlo brzo počelo. Kao da je taj rafal bio tajni znak da akcija može početi.

Iznenada, neočekivano i ničim ozbiljnim izazvani ti isti stanovnici Mostara koji stanuju istočno od Bulevara bili su napadnuti od dijela sugrađana zadojenih mržnjom.

Policija je ubrzo stigla, ali policija, kao i obično, kaže da se radi o huliganima i kao i obično ne poduzima ništa ozbiljno, čak veoma dugo i ne izlaze iz kombija, zapravo štite napadače od napadnutih, koji zbunjeni i ne pružaju otpor.

Kao i obično, policija kaže da ne zna ko su napadači i kao i obično niko nije kriv.

I tako godinama, desetljećima.

Navikli smo da je istraga u „tijeku“.

Više niko ozbiljan ne računa na njihovu zaštitu i njihovo djelovanje u zaštiti građana i imovine. Njihovo djelovanje sve više liči na otvorenu zaštitu napadača.

Znači li to da se moramo samoorganizovati kako bi se zaštitili?

Policija kaže sukob navijača.

Ne vjerujemo. 

Možda se oni kriju iza navijačkih skupina, ali oni su dobro organizirane neofašističke grupe koje neko logistički oprema i politički štiti.

Ideologija koju zastupaju, uniforme i znakovlje koje nose, pozdravi koje koriste dobro su nam poznati skoro 80 godina. Niti jednog navijačkog obilježja nije bilo, niti je bilo druge navijačke grupe sa kojom su se navodno sukobili. Mediji su to sve, uglavnom, stavili u kontekst sukoba dvije navijačke skupine pred lokalni nogometni derbi. Dobro upakovan i plasiran alibi policiji da ništa ne poduzima.

Uz to je plasirana laž, koja je za divno čudo prošla, da je ovo prvi lokalni derbi nakon četiri godine. Pa u prošloj sezoni odigrana svu dva, ali smišljeno je sve zaboravljeno kako bi se opet stvorio alibi za sva dešavanja.

Nakon ovog događaja jasno je zašto se, u Kninu ,nije smjelo desiti ono rukovanje predsjednika Milanovića sa optuženim za ratne zločine u Mostaru.

To je uistinu ovdje protumačeno da domaće neofašističke snage mogu krenuti u svojim provokacijama i akcijama drskije. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da kad god neko u Zagrebu pusti vjetar da ovdje ozbiljno zasmrdi. Relevantni političari to moraju imati na umu, u protivnom stvore domino efekat i desi se 8. avgust u Mostaru.

Zbog čega i u kojem interesu se sve ovo dešava?

Preovladava mišljenje da su ovo akcije u funkciji homogenizacije naroda pred zakazane lokalne izbore u Mostaru. Ali mi 12 godina nismo imali izbore, a ovakve stvari se događaju u kontinuitetu i najveći dio njih po ustaljenom ritmu i pred određene datume i događaje.

Da, dijelom su i izbori u pitanju, ali mislim da je ovo sve mnogo dublje i kompleksnije. Ovo je kontinuirana proizvodnja straha i stvaranje osjećaja nesigurnosti. Duboka Herceg Bosna djeluje, sve je otvorenija, drskija, borbenija. Cilj je jasan, strahom i nesigurnošću nastaviti iseljavanje neistomišljenika, čitaj nastaviti ratno etničko čišćenje i Mostar pretvoriti uistinu u stolni grad Hrvata.

Na meti je sve što podsjeća na vrijeme prije 1992. godine, na meti je kompletna historijska baština Mostara, na meti je onaj Mostar koji volimo. 

Stvara se nova kultura na nekoj drugoj tradiciji, prepisuju se običaji iz drugih kultura, piše se nova historija i neke ličnosti koje nikada nisu kročile na ovo područje proglašavaju „našim“ i predstavljaju kao dio naše prošlosti. 

Od Mostara se uistinu želi napraviti neki novi, drugačiji grad, naslonjen na kreiranu prošlost. Možda je oživljena ideja Zrinskigrada, kako je to svojevremeno predlagano.

U tom kontekstu treba posmatrati ovo osmoavgustovsko neofašističko divljanje u Fejićevoj ulici u Mostaru, a ne huligansko navijačko orgijanje pred lokalni nogometni derbi.

Mnogo je ovo opasnija igra koja predugo traje.

Zato je vrijeme da neki ključni ljudi iz policijskih struktura HNK-a i Mostara, a prije svih ministar unutršnjih poslova, konačno odu i budu sankcionisani za nedjelovanjem ugrožavanje sigurnosti građana i njihove imovine.

Ako se nešto HITNO ne preduzme ne smijem ni misliti šta nas vrlo brzo očekuje.

Grad vrije. 

Ako proključa biće kasno.

Smrt fašizmu..!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

ONI SU JAKI KOLIKO SMO MI TIHI