ČIN VELEIZDAJE

Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža za veleizdaju kaže:

„veleizdaja, u kaznenom pravu, središnje kazneno djelo usmjereno protiv države i njezinih temeljnih sastavnica: ustrojstva vlasti, neovisnosti, sigurnosti i terit. cjelovitosti zemlje te najviših predstavnika drž. vlasti. Kazneno djelo veleizdaje bilo je poznato već u rim. pravu (crimen laesae maiestatis). Karakterizira ga uporaba sile ili prijetnja uporabom sile i ubraja se među najteža polit. kaznena djela za koja se u kaznenim zakonicima propisuju najstrože kazne.“

Krivični zakon Bosne i Hercegovine u Glavi šesnaestoj - KRIVIČNA DJELA PROTIV INTEGRITETA BOSNE I HERCEGOVINE kaže,

„Napad na ustavni poredak

Član 156

Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.

Ugrožavanje teritorijalne cjeline

Član 157

Ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile pokuša da otcijepi dio teritorije Bosne i Hercegovine ili da dio njene teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.

Sprečavanje borbe protiv neprijatelja

Član 158

Građanin Bosne i Hercegovine koji za vrijeme rata ili oružanog sukoba sprečava građane Bosne i Hercegovine ili građane njenih saveznika da vode borbu protiv neprijatelja, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina. Itd.“

Ako u ovaj kontekst stavimo brojne izjave i djelovanje Milorada Dodika, onda je i osnovnoškolcu jasno da je on počinio i kontinuirano čini djela veleizdaje prema državi Bosni i Hercegovini. Ako to jeste tako, a jeste, onda je pitanje svih pitanja: Zašto šute i ne djeluju službe zadužene za čuvanje i očuvanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Zakonski osnov postoji, a u ovakvim situacijama priča o političkoj volji je saučesništvo. Država se, u situacijama kada je napadnuta, a jeste na najbrutalniji način, brani svim dozvoljenim sredstvima, bez zadrške i odlučno. Alternativa odbrani države sada, odmah, je krvoproliće koje nikome ništa dobro neće donijeti. Zato, ne mudrovati, ne pričati i čekati da to stranci riješe, nego djelovati po vlastitom zakonodavstvu i spriječiti procesuiranjem najodgovornijih pojedinaca smrt brojnih nedužnih građana. Imamo iskustvo da stranci predugo čekaju, misle samo na svoje interese i nešto urade kad stvari odu predaleko, a i tada su nekonkretni, kalkulanti i sa polovičnim riješenjima. Najbolji primjer za to je Dejtonski ustav koji i jeste uzrokom sadašnjih, ali i svih poratnih problema.

Zato, uzmimo sudbinu države u svoje ruke, iskoristimo zakonodavstvo koje nam stoji na raspolaganju, upotrijebimo policijske agencije čija je to nadležnost i sve koji djeluju protiv ustavnog poretka države stavimo tamo gdje bi već odavno bili u svakoj demokratskoj zemlji na svijetu.

Ukratko, Tužilaštvo BiH, SIPA, Sud BiH moraju hitno reagovati i ovo rušenje zaustaviti. Alternativa njihovom nedjelovanju je buđenje naroda i samoodbrana od rušitelja države. Ako se to desi, a moglo bi, onda je to revolucija u kojoj je kraj neizvjestan, a devedesete samo prolog za nova dešavanja.

Kocka je bačena, ovoj državi više ne trebaju prazne priče nego snažna akcija ODMAH.

 

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PA NAPRAVIMO TAJ PRVI KORAK

ZAŠTITOM ARBiH I ISLAMA PROTIV MOSTARSKOG FEBRUARA

U STO VIRA ZA STO LIRA